miercuri, 10 noiembrie 2010

Iubire vs. Sindromul indragostirii

          Poti sa iubesti pe cineva si cu toate astea sa simti fluturi in stomac cand te gandesti la altcineva? Si asta sa nu faca sa iubesti mai putin persoana initiala...
         Conform psihologiei sociale, poti! Pentru ca iubirea si indragosteala sunt doua lucruri diferite! Acum, daca vorbim despre aceeasi persoana, mai intai ne indragostim si apoi ajungem sa o iubim (sau nu); cert este ca nu putem ajunge sa iubim pe cineva fara sa fi fost initial indragostiti de acea persoana. Marea intrebare este daca odata ajunsi sa iubim o persoana, putem sa ne indragostim de o alta, fara ca iubirea pe care o simtim deja sa dispara.
           Sunt sigura ca majoritatea ar spune ca nu; daca iubesti, nu te poti gandi la altcineva, nimeni altcineva nu te poate face sa-ti tresara inima, iar daca asta se intampla, inseamna ca ceva din iubirea respectiva a disparut. Asa am gandit si eu mult timp, dar analizand lucrurile dintr-o alta perspectiva, parca vad altfel acum. Si nu, nici macar nu inseamna ca inseli, sau ca-ti lipseste ceva la cel pe care il iubesti, ceva ce cauti in altul; sindromul indragostirii, acele furnicaturi si acei fluturi din stomac, nu pot dura mai mult de sase luni, fapt indelung studiat si demonstrat de multe, multe studii si cercetari. Iubirea depaseste mult acest stadiu, e mai complexa, iar faptul ca indragosteala a trecut nu inseamna o pierdere, ci trecerea la un alt stadiu, evolutie...
          Si revenind la intrebarea initiala - da, te poti indragosti de altcineva desi iti iubesti partenerul; normal, intervin nenumarati factori subiectivi: daca esti dispus sa o faci, daca ai motive, daca dai curs indragostirii, daca, daca, daca... Dar nu, nu e inselat, si nu are nici o legatura cu partenerul; e pur si simplu o chestie ce tine mai mult de atractia interpersonala (conditionata de diversi factori: proximitatea geografica, fizica etc.), si nu are nici o legatura cu sentimentele.
         Totusi, asta nu inseamna ca este ceva indicat... 


NOTA: Am primit nenumarate intrebari daca este vorba despre mine si despre situatia mea actuala; nu, nu e vorba despre mine, nu m-am indragostit de nimeni recent, pur si simplu m-a intrigat si m-a fascinat modul in care poate fi pusa problema, si m-a facut sa vad lucrurile altfel. Dar dupa cum spuneam, depinde de persoana, iar eu pur si simplu nu sunt acest gen de persoana. :)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu